Antibiotika? Raději volte léčbu přírodní cestou

Při mnoha zdravotních obtížích jsme se naučili automaticky sahat po lécích, přitom se často nabízí ryze přírodní pomoc. Antibiotika jsou bezpochyby zázrakem moderní medicíny a jejich užívání mělo zásadní vliv na kvalitu lidského života, jsou nejvyužívanější zbraní, kterou lékaři každý den bojují proti bakteriálním infekcím a zachraňují lidské životy. Avšak používat antibiotika na všechny infekce není vždy ideální cesta, a to díky negativním vedlejším účinkům. Způsobují často rezistenci na antibiotika, ničí střevní bakterie (probiotika), snižují vstřebávání vitamínů a ničí sliznici ve střevech.

Pokud tedy není nezbytně nutné použít antibiotika předepsaná od lékaře, je lepší obrátit se na bezpečná přírodní antibiotika bez vedlejších účinků. 

Inspirujte se dary přírody, které vám mohou pomoci v péči o vaše zdraví a můžeme je označit jako přírodní antibiotika. Med /o tom si blíže povíme v některých z příštích článků/, zázvor, česnek, šalvěj a oregano jsou nosnými pilíři přírodní prevence a nebyly u nich prokázány žádné vedlejší účinky. 

Dalším možným řešením u mírnějších nemocí jako jsou třeba rýmičky lze využít například kajenský pepř. Ten používali jako lék už před tisíci lety. Jedna ze studií prokázala, že dokáže bránit rozvoji mykotických infekcí. Pomůže rozpustit hlen v krku, zmírnit kašel, bolesti žaludku i krku.

Zázvor

Zázvor patří mezi jedny z nejsilnějších přírodních antibiotik. Má antivirové a protiplísňové účinky, dokáže bojovat proti kvasinkám, bakteriím a parazitům. Zázvor pomáhá při léčbě a prevenci nachlazení a chřipky nebo proti nadýmání a zažívacím potížím. Dokáže ale také ulevit od nevolnosti, zvracení i migrény. Za svou typickou vůni vděčí zázvor esenciálním olejům. Kromě toho je plný vitamínů – A, B1, B2, C a E–a minerálních látek, jako je sodík, draslík, vápník, železo, fosfor a hořčík. Pikantní chuť přináší zázvoru gingerol. 

V Indii a Číně se zázvor používá už více než tři tisíciletí, a to i pro své příznivé účinky na zdraví.

Abyste nejlépe využili jeho pozitivní vlastnosti, užívejte ho buď syrový, nebo nakládaný. Pamatujte ale, že lépe se vám bude pracovat s mladým zázvorem. Ten se sklízí a prodává na začátku léta. Má jemnou chuť i strukturu – na rozdíl od zralého zázvoru, který se obvykle používá k vaření. Také ho snadno oškrábete pomocí lžičky nebo prstů.

Česnek

Během první světové války byl česnek nepostradatelným léčebným prostředkem pro léčbu zanícených ran i například úplavice. Působí proti plísním, kvasinkám i virům. Na rozdíl od klasických antibiotik podporuje růst střevní mikroflóry a dodává tělu spoustu vitamínů a minerálů. Pokud chcete česnek využít jako antibiotikum, doporučuje se sníst celou palici česneku za den. Při použití na kůži použijte nadrcený stroužek česneku, který smíchejte se lžicí olivového oleje.

 

Oreganový olej

Ten je velmi účinným a skvělým přírodním bojovníkem proti plísním nehtů či prstů a infekcím. Stačí přidat pár kapek do škopíku s vlažnou vodou a v této lázni si umýt nohy. Případně můžete kapku tohoto oleje přidat do lžičky olivového oleje a ten si aplikovat přímo na nehty či kůži. Nejnovější studie dokazují, že se olej z oregana s přehledem vyrovná většině současných antibiotik.

Můžete si ho i jednoduše vyrobit doma. Omyté a osušené oregano stačí dát do lahve a zalít ho panenským slunečnicovým olejem a nechat dva dny odstát. Poté láhev uzavřete, dejte na tmavé místo a asi za čtrnáct dnů oregano vyndejte. 

  • Tea tree olej je silně antiseptický. Má antibakteriální, antivirové, protizánětlivé, protiplísňové a antiparazitární účinky. Používá se k ošetření ran, akné, popálenin, ekzémů, zánětů a dále při krvácení dásní, parodontóze, při štípnutí hmyzem, vších a oparech. 
  • Extrakt z olivového listí se k léčbě infekcí používá již po staletí. Je tedy dalším přírodním antibiotikem se širokým spektrem využití. Posiluje imunitní systém, zpomaluje růst bakterií, virů a plísní. Olivové listy mají antioxidační, antibakteriální a protizánětlivé účinky.

Co říci na závěr? Pokud máte možnost zvolit, zda se léčit pomocí tablet nebo přírodní formou, pak je lepší volit přírodní cestu. Bylinky se k léčbě různých neduhů využívají už od nepaměti. Dále správně zvolený jídelníček a pohyb ovlivňuje naše zdraví, dokonce podle lékařů až z neuvěřitelných 70 %.

Publikováno 17. 9. 2019